tlo
MojaRafa.pl » Mikser wapienny

Początek jest zawsze łatwy, problemy zaczynają się później.
Początek jest zawsze łatwy, problemy zaczynają się później.
Początek jest zawsze łatwy, problemy zaczynają się później.

Mikser wapienny

Jest to urządzenie do uzupełniania wapnia
    Składa się z przezroczystej rury, w której niewielki silniczek miesza z wodą osmotyczną wodorotlenek wapnia,
i dolewany jest do akwarium metodą kropelkową, w połączeniu z czujnikiem poziomu wody. W takim układzie woda
wapienna jest uzupełniana w miejsce wyparowanej z naszego akwarium.
Potrzebny jest do tego wodorotlenek wapnia Ca(OH)2, w postaci białego proszku. Jeżeli nie kupujemy preparatu przeznaczonego do celów akwarystycznych,
musimy upewnić się, że mamy do czynienia z preparatem o czystości CZDA.
Czysta woda z filtra RO wpływa w dolną jego część, a woda wzbogacona o wodorotlenek wapnia, wypływa z górnej części urządzenia do zbiornika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rys 1.

          Woda może być pobierana bezpośrednio z rurociągu zimnej wody. Jest ona filtrowana przez jednostkę „RO” i „DI”. Elektrozawór sterowany przez czujnik poziomu wody w sumpie lub akwarium otwiera lub zamyka dopływ wody. Po otwarciu, woda będzie płynąć do miksera wapiennego do dolnej części, a wypływać będzie w najwyższym miejscu miksera, aby woda wpadająca do akwarium była czysta i klarowna. I w taki oto sposób mamy utrzymany stabilny poziom wody i Ca.

Użycie miksera, ma tą ogromną zaletę, że unika się skoków poziomu wapna, oraz ph.

Do miksera należy wsypać pewną ilość wodorotlenku wapnia i użytkować urządzenie dosypując okresowo nowe porcje proszku.
Wydaje się,
że dużo bardziej rozsądne jest okresowe (np. raz na miesiąc) odłączenie miksera, wylanie zawartości, odwapnienie przy pomocy octu spożywczego, opłukanie,
po czym nasypanie nowej porcji wodorotlenku wapnia, zalanie świeżą wodą z filtra RO i uruchomienie. W ten sposób mamy bowiem pewność, że nie magazynują
się zanieczyszczenia występujące w wodorotlenku wapnia. Mamy też optyczną kontrolę na stopniem rozpuszczania się wodorotlenku wapnia; bez okresowego
odwapnienia mikser pokryje się złogami wapnia.
Kontrola czystości jest niezbędna, gdyż do zbiornika powinien dostawać się klarowny roztwór wody wapiennej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rys 2.

W drugim sposobie jest użyty zbiornik na wodę, musimy pamiętać o ręcznym napełnianiu go wodą. Wodę należy przefiltrować przez
filtry „RO” i „DI”. Woda jest dostarczana do miksera za pomocą małej pompki, która jest załączana przez czujnik poziomu wody w sumpie.
Efekt końcowy jest taki sam jak w pierwszym przykładzie, lecz bardziej problematyczny jeżeli chodzi o bezobsługowość naszego zbiornika.

Dodawanie wody wapiennej jest zajęciem trudnym, gdyż za wszelką cenę, nie można dopuścić
do zbyt dużego jednorazowego podania wody wapiennej.
Jeżeli mikser jest zbyt wydajny, należy podłączyć go do wyłącznika czasowego i uruchamiać np. co drugą godzinę. Przy dozowaniu wody wapiennej
należy monitorować poziom wapnia, którego optymalna wartość wynosi 450 mg/l.
Dozowanie wody wapiennej ma jeszcze dwie dodatkowe zalety. W dłuższym okresie czasu likwiduje ona obecność fosforanów,
które przyczyniają się do powstawania niepożądanych glonów nitkowatych, a także stabilizuje poziom pH w zbiorniku.